Nedan hittar du vanliga frågor om massageterapi och dess effekter på olika smärttillstånd eller vilken effekt massage kan ha för ens välbefinnande. Kontakta gärna Sari via info@halsoklinikenlulea.se om du har ytterligare frågor.

Gör en massagebehandling ont?

Det behöver inte göra det om du kommer för en massage i avslappningssyfte. Kommer du för en massagebehandling för akuta, subakuta eller kroniska besvär så kan det kännas en del. Men även när terapeuten arbetar med spända muskler i en mer behandlande massage får det dock aldrig vara en ’dålig’ smärta. För att få snabbare resultat behövs ett bestämt tryck så det som ofta kallas ’skön-ont’ är inget negativt i sammanhanget. Däremot ska det som sagt aldrig bli en obehaglig smärta. Spänner du dig för att det är obehaglig blir resultatet det motsatta mot för vad terapeuten försöker åstadkomma.

Sari anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att hon arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel så säger du bara till.

Hur ofta behöver jag gå?

Det är helt individuellt hur ofta du och din kropp behöver behandling. Det beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, om du ofta känner dig stressad och framför allt om du söker för akuta, subakuta eller kroniska besvär.

Tumregeln är att det behövs tätare behandlingar till en början i behandlande syfte. I takt med att nervsystemet lugnas och muskler och leder återfår normal funktion så glesas besöken ut tills vi tillsammans hittar en återbesöksfrekvens för just dina besök. Detta så att du kan fortsätta njuta av din besvärsfria vardag. Då Sari arbetar med resultatinriktade behandlingar så kan du vara fullständigt trygg i allt hon INTE säljer på dig onödiga behandlingar.

Hur mycket kläder måste man ta av sig under behandlingen?

Under en massagebehandling arbetar massageterapeuten direkt på muskler och hud och därför är du avklädd på de partier som ska behandlas. Delar som inte behandlas för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behåller du alltid på.
Under en käkledsbehandling och energimassage är du helt påklädd. 

Jag tränar, behöver jag massage då?

Massage är ett perfekt komplement till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen.
Lymfsystemet aktiveras för att göra sig av med slaggprodukter, bland annat mjölksyra vilket leder till en friare rörlighet och mer effektiv återhämtning så att du lättare kan fortsätta med din träning. 

Vilken sorts behandling behöver jag?

Beroende av vilka besvär du har väljer du behandlingsform. Det är en svår fråga att svara på, men under ditt Första Besök hos oss går vi igenom dina upplevelser och din historik, eventuella skador och kontraindikationer - utifrån denna anamnes får Sari en hänvisning till vilken typ av behandling du kan behöva. Allt är individuellt och anpassas efter just dig och dina behov, oavsett vilken behandling du valt att boka.

Kan jag gå på massage även om jag inte upplever några besvär?

Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och avslappnande, samt i ett proaktivt syfte, alltså för att förebygga spänningar och värk. Precis som vi borstar tänderna för att undvika hål. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka obalans och besvär.

Vad händer efter en massagebehandling?

Direkt efter behandling kan du känna dig lite yrvaken eller behagligt ’mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp. Bland annat så har oxytocinet (ett ”lugn-och-ro-hormon”) frisatts och blodtrycket neutraliserats. Du får ett glas vatten efter behandlingen. Detta för att massage bland annat ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna, så kallade slaggprodukter.

Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist och du får en någorlunda djupgående behandling så kan du även få känslan av ”träningsvärk” i de bearbetade partierna. Behandlingsvärken kan kännas 2-3 dagar efter behandling och är en normal företeelse och ett kvitto på att kroppens läkningsprocesser aktiverats. För varje behandling du går på så avtar ”träningsvärken” efter behandling.

Vad är det för skillnad på en massör och en massageterapeut?

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Därtill behärskar en massageterapeut flera andra massageterapeutiska tekniker. En massageterapeut kan arbeta direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten (neuromuskuloskeletala systemet).